Nilüfer / Bursa Telefon 0 (224) 909 21 51

Doğrama Nedir ?

   Yapılarda kullanılan kapı ve pencere çerçevelerine doğrama denir. Doğramaların imalatında metal, ahşap veya plastik (PVC) kullanılır. Bu doğramalarda PVC doğrama, ahşap doğrama, alüminyum doğrama gibi üretildiği malzemenin ismiyle anılır. Geçmişte yoğun olarak kullanılan ahşap doğramalar yalıtım, dayanıklılık ve maliyet dezavantajlarından dolayı yerini pvc doğramalara bırakmıştır. Böylece PVC her ne kadar sentetik bir madde olsada, ağaçların kesilmesini azaltmış, ormanlarımızı bir ölçüde korumuştur. Artık PVC doğramalar günümüzde her evde yer alan yapı malzemesidir. Isı yalıtımı olarak karşılaştırma yapıldığında ahşap, alüminyum ve PVC arasından PVC doğramalar en avantajlı olanıdır. 

   PVC Doğrama Çeşitleri

   1) Klasik, Tek Açılım PVC Sistem:

Düşey menteşeler kullanılarak kanatların sağa veya sola ve içe veya dışa açıldığı en yaygın kullanılan basit sistemdir. Bu sistemlerin montajı kolaydır. 

   2) Vasistas PVC Sistem ( Üstten yarım açılır):

Vasistas sistemde kanadın alt yatay profilinde yer alır ve bu sayede pencerenin üstten açılması sağlanır. Özel makas kullanıldığından belirli bir seviyeye kadar açılabilir. Vasistas sistemler özellikle banyo, tuvalet gibi alanların pencerelerinde kullanılır. Çift açılım sistemli kapı ve pencerelerde de vasistas özelliği bulunur. Bu sistemler havalandırmak için ideal sistemlerdir. Bunun yanında temizliği zor olan sistemlerdir. 

   3) Çift Açılım PVC Sistem:

Klasik + vasistas sistemin birleşiminden oluşan, hem yanlardan hem de üstten açılabilen sistemlerdir. Pencereler ve kapılar dahil olmak üzere evin her bölümünde kullanılabilirler. Fonksiyonel ve yalıtımlı sistemlerdir. Pencereyi açmaya gerek duymadan da oda havalandırılabilir. Klasik sisteme göre fiyatları biraz daha yüksektir. 

   PVC Doğrama Sistemleri

   1) Çift Kanat PVC Sistem:

Orta profilsiz olarakta adlandırılan sistemlerdir. Bu sayede pencerelerin ya da kapıların kapanma noktasındaki birleşiminde görüşü engelleyecek ekstra bir doğrama elemanı yer almaz. 

   2) Sürgülü Raylı-Yatay Sürme PVC Sistem:

Bu sistemde hareketli kanatlar, tekerlekler sayesinde raylar üzerinde yatay olarak sürüklenerek açılıp kapanmaktadır. Bu sistemler yerden kazanım sağlarlar ve estetik görünürler. Yalıtım gücü diğerlerine göre daha düşüktür. 

   3) Sürme Devirmeli-Paralel- Volkswagen Sistem:

Kullanım alanları kapılar ve pencerelerdir. Bu sistemler en fonksiyonel sistemler olup yerden kazanım sağlarlar. Ayrıca bu sistemlerin ısı ve ses yalıtımı yüksektir. 

   4) Katlanır PVC Sistem:

Üç ve üzeri kanatlı doğramalarda içinde pasif kanatların yer aldığı sistemlerdir. Kapı veya pencerelerin açılması sırasında pasif kanatlar sağ veya sol tarafa arka arkaya katlanarak maksimum açıklık sağlanır. 

   5) Pivot-Dönen PVC Sistem:

Pencere menteşeler üzerinde her iki yönde de 360 derece hareket ettirilebilir. Sabitleme sistemi sayesinde ev rahatlıkla havalandırılabilir. Pivot kapılar PVC olarak üretilememektedir. Piyasada alüminyumdan üretilen seçenekler mevcuttur. 

   6) Giyotin PVC Sistem:

Kanadın düşey veya paralel iki ray üzerinde hareket ettiği, genellikle üst profilin sabit olduğu sistemlerdir. Her iki kanadın da hareket ettiği sistemler de mecvuttur. 

   PVC Sistemlerde balkon kapatma işlemleride yapılmaktadır. Eğer balkon sık kullanılacak ve bu yüzden de ısı ve ses yalıtımı önemli ise kapatma işleminde de PVC önerilmektedir. PVC sistemlerde ses yalıtımının yüksek olması için iki camın kalınlıklarının farklı olması gerekir. Bu sayede ses kırılarak yansır ve yalıtım sağlanmış olur. Isı yalıtımının yüksek olması içinse camlar arasındaki boşluk fazla olmalıdır. 

 

Anahtar Kelimeler:

Bursa yapı dekorasyon
Bursa doğrama çeşitleri
Bursa pencere çeşitleri

 

 

 

Anahtar Kelimeler

Bursa Yapı Dekorasyon

Bursa Mutfak Tadilatı

Bursa Banyo Tadilatı

Bursa Yapı Dekorasyon Firmaları

Bursa Ev Tadilatı
Bursa Nilufer Yapı Dekorasyon

Bursa Osmangazi Yapı Dekorasyon

Bursa Anahtar Teslim Ev Tadilatı

Bursa Tadilat Firması

Bursa Mutfak Dekorasyonu

Bursa Ev Dekorasyonu ve Tadilatı
Web Tasarım ve Programaya dair Tüm Hakları irfanozer.com tarafından korunmaktadır.
Ayrıca Hiza yapı Türkiyenin en iyi ücretsiz firma rehberi Sektör Dizini'ni desteklemektedir.
WhatsApp ile iletişime geç